pixel

Yoga is er tegenwoordig in wel honderd verschillende smaken en kleuren. Als beginnende (en zelfs gevorderde) yogi kan het soms best intimiderend zijn om je een weg te banen in het yogalandschap. De ene vorm van yoga is namelijk de andere niet en wat opvallend is: heel wat yogatypes wijken steeds meer af van waar het in essentie om draait, namelijk streven naar balans, aandacht schenken aan wat er leeft en stagneert in onszelf en verstillen. Bij Les Barreaux gaan we naar authentieke vormen van yoga waar stilte en rust net symbool kunnen zijn voor kracht en het opnieuw ontdekken van jezelf. En waar acrobatie en fitness niet de prioriteit zijn. Benieuwd naar welke yogavormen voor ons nog puur, authentiek en oosters zijn?

1.   Ayurvedische yoga uit het Oosten

Ayurvedische yoga is gebaseerd op de Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskunde, en wordt ook wel eens de moeder van alle yoga genoemd omdat ze de basis legt voor heel wat andere yogatypes. Drie krachten – of dosha’s – vormen het vertrekpunt: vata, pitta en kapha, elementen die in elke mens en ook in de natuur aanwezig zijn. Bij elke dosha horen positieve en negatieve eigenschappen die naar voor komen wanneer je uit balans bent en zich vaak tonen in fysieke en lichamelijke klachten. Door de holistische aanpak van ayurvedische yoga ga je met yoga jezelf opnieuw in balans brengen en de oefeningen afstemmen op hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Zo hebben vata en pitta bijvoorbeeld baat bij aardende en kalmerende houdingen, terwijl voor kapha juist geldt dat stimulerende yogahoudingen met veel spierkracht soelaas kunnen bieden. De essentie blijft bij dit type yoga vooral opnieuw teruggaan naar pure zelf via ademhaling, geestelijke verlichting en lichamelijke versoepeling om zo te gaan verstillen.

2.   De klassieke hatha yoga

Hatha yoga is de meest klassieke vorm van yoga en legt de nadruk op het versterken en versoepelen van je lichaam en het leren beheersen van je ademhaling. Hiermee vestigt hatha yoga ook een stevige basis voor andere yogavormen. Verwacht je aan een traditionele les met een aantal staande, zittende en liggende basisposes (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama’s). Hatha yoga is hiermee eigenlijk perfect voor beginners en laat op een heel toegankelijke manier lichaam en geest in alle rust ontspannen. Maar ook gevorderden kunnen perfect aan de slag met hatha yoga omdat de oefeningen perfect kunnen opgebouwd worden naar ieders vermogen.

3.   Kundalini yoga of yoga van het bewustzijn

Kundalini yoga wordt gekenmerkt door een meer spirituele stijl. Bij kundalini yoga draait het om het activeren van je eigen bewustzijn om zo tot een hogere staat van bewustzijn te kunnen komen. Je probeert energie in je lichaam vrij te laten doorstromen door chakra’s te gaan openen. Hoe? Door dynamische lichaamsoefeningen te gaan combineren met krachtige ademhalingstechnieken, meditaties en mantra’s of gezangen. Hierdoor word je je bewuster van wat je doet en hoe je je voelt. Kundalini yoga helpt om stress te verminderen, tot rust te komen en dichter bij jezelf te komen. Benieuwd naar deze vorm van yoga? Bij Les Barreaux kan je hiervan alvast proeven tijdens Let Your Heart Rule of de online lessen van coach Sonja (inschrijven via tuytens.sonja@gmail.com).

4.   Yoga Nidra

Yoga nidra wordt ook wel ‘yoga van de slaap’ genoemd omdat het de meest rustige onder alle yogastijlen is. Ideaal voor wie last heeft van slaapproblemen, spanning of angst omdat je met deze yogavorm in een zo diep mogelijke staat van ontspanning raakt. Yoga nidra beoefen je al liggend en wordt uitgevoerd via een geleide scantechniek van het lichaam en visualisaties. Bij Les Barreaux integreren we vaak verschillende oefeningen van yoga nidra in onze sessies hatha en kundalini yoga.

In Les Barreaux worden deze verschillende vormen van yoga aanboden tijdens de themavakanties. Rita heeft de opleiding ayurveda en hatha yoga gevolgd en kent ook de wereld van yoga nidra door en door. Sonja heeft zich verdiept in de kundalini yoga. Hoe bewuster je je bent van je eigen noden, hoe juister je de match met een bepaalde yogastijl zal kunnen maken. De sleutel blijft vooral goed voelen wat voor jou het meeste evenwicht kan brengen.