pixel

Vandaag, en zeker tijdens deze moeilijke tijden van corona, ervaren heel wat mensen dat ze zichzelf tegenkomen. Dat er puzzelstukjes ontbreken. Of dat ze zichzelf niet volledig aanvaarden met al hun imperfecties en onvolmaaktheden. Met sjamanisme proberen we terug te gaan naar onze essentie en te vertrouwen op ons buikgevoel. We leren bewegen op het ritme van onze ziel, zonder schaamte, om zo de volledig puzzel te kunnen leggen. Dit door de natuur te eren en deze te gebruiken om ons te versterken in onze kracht. Maar wat is sjamanisme precies? Hoe ziet een sjamanistische sessie eruit? En is het iets voor jou? We geven je een inkijk in hoe wij het bij Les Barreaux aanpakken.

Wat is sjamanisme?

Het sjamanisme is oorspronkelijk ontstaan in Mongolië en Oost-Siberië. Het woord ‘sjamaan’ komt uit het Toengoezische dialect en betekent “hij die weet”. Heel wat culturen maken gebruik van het sjamanisme of bepaalde rituelen hieruit. Denk maar aan de indianen in Noord- en Zuid-Amerika. Maar ook verschillende volkeren in Zuid-Oost Azië en de Aboriginals in Australië nemen er heel wat gebruiken uit over. Zo wordt het vaak gezien als de voorloper op heel wat andere spirituele tradities en gewoonten.

In het sjamanisme gaat men ervan uit dat alles in de natuur een ziel heeft en dat je in contact kan komen met die verschillende zielen. Alles staat in verbinding met elkaar, ook al kan je het niet met het blote oog zien. Wel kan je proberen contact te maken met de onzichtbare wereld en op zoek gaan naar verbinding met de wereld rondom je. Het sjamanisme gelooft immers sterk in een eenheid. We delen namelijk hetzelfde energieveld met alles wat er rondom ons is: water, dieren, lucht, bomen,…  Alles heeft hierin een ziel, een plaats en betekenis ten opzichte van elkaar. Vanuit een diep respect voor elkaar en de natuur, leer je je eigen plaats ontdekken, aanvaarden en opnemen.

Wat is een sjamaan en wat doet deze?

Iemand die het sjamanisme beoefent, zoals Rita bij Les Barreaux en coach Vanessa tijdens Soul Intuition, besteedt erg veel aandacht aan zijn of haar relatie met het geheel. Dit door telkens opnieuw op zoek te gaan naar verbinding met dat wat zichtbaar is, maar ook met onzichtbare dimensies. Met de hulp van een trom, ratels, klankenschalen, chakrazang en krachtstenen wordt het contact met de andere dimensies en onze voorouders gemaakt. Stiltemomenten worden afgewisseld muziek en klanken om zo diep in jezelf te gaan. Via een innerlijke reis kan de sjamaan drie werelden gaan ontdekken: de onderwereld, bovenwereld en de middenwereld. In die werelden worden oplossingen en adviezen aangereikt. Vanuit de oudheid was de functie van de sjamaan vooral om mensen te genezen, voorspellingen te gaan doen en gebeurtenissen positief te gaan beïnvloeden, maar ook om een balans te creëren. Vandaag ligt de focus enigszins anders. Zo gaat een sjamaan helpen bij volgende zaken:

  • Het ontvangen van advies over jouw persoonlijke situatie.
  • Je helpen je in je kracht te staan en het evenwicht in jezelf te herstellen.
  • Je helpen contact maken met de verschillende aspecten van onze eigen ‘ik’ en de natuur.
  • Op zoek te gaan naar ons eigen krachtdier en hoe we hiermee kunnen werken.
  • Ons meer vanuit ons buikgevoel te laten handelen, voelen en zaken te doorleven en begrijpen.

Door aandacht te hebben voor deze zaken, zal je via de sjamaan thuiskomen in je hart en leven.

Wat is onze aanpak?

Het is belangrijk om opnieuw vertrouwen in het leven te krijgen. Je hoeft niet alles vooraf in detail te weten. Wat komt dat komt. Maar leven zonder verbinding zorgt voor angst en onzekerheid en het is net die angst die ons vaak in de weg staat om beslissingen te nemen, het roer om te gooien of situaties aan te pakken. Door verbinding kan deze angst plaats maken voor vertrouwen in het leven en het pad dat we gaan bewandelen. Door te verbinden, saboteren we niet langer onze eigen mogelijkheden maar aanvaarden we dat wat op ons pad komt voor ons bedoeld is en dat we niet noodzakelijk alle controle hoeven te hebben.

Wat je leert tijdens een innerlijke reis moet uiteraard nog omgezet worden in de praktijk. Je kan immers wel zien dat een verandering nodig is door een reis in jezelf, ze doorvoeren vergt soms heel wat moed. Als je voor jezelf nagaat hoe je evolutie in het leven afgelopen jaren is geweest, dan weet je waar er nog angst en belemmeringen zitten en waar er ruimte is voor meer verbinding en vertrouwen. Stel jezelf daarom volgende vragen:

  • Hoe is mijn evolutie op lichamelijk vlak geweest? Ben ik nog gezond? Draag ik zorg voor mijn eigen lichaam?
  • Hoe zijn mijn relaties geëvolueerd? Spendeer ik voldoende tijd aan de mensen om me heen? Ben ik er ook echt voor hen? Komen dezelfde obstakels telkens opnieuw terug in relaties of zie ik verandering?
  • Hoe ziet mijn carrière en financiële situatie eruit? Ben ik hier tevreden mee? Heb ik de zaken op orde of zijn er zaken die me zorgen baren?

Soms kom je echter vast te zitten en vind je geen nieuwe richting. En soms lijkt het alsof alles veel te snel gaat en we geen grip hebben op de situatie. Ook dat is angst en ook daar mogen we proberen op zoek te gaan naar verbinding en aanvaarding en helpt sjamanisme om verheldering te bieden op fysiek, emotioneel en spiritueel vlak.

Hoe pak je dit precies aan? Door opnieuw verbinding te gaan maken met jezelf en wat jij nodig hebt. Spanningen en angsten die je voelt, komen op den duur altijd tot uiting: in je werk, relaties, fysieke klachten. Via sjamanisme gaan we op zoek naar de ware oorzaak van deze symptomen. We gaan op zoek hoe het komt dat je telkens opnieuw over je grenzen heen gaat, waar jouw grenzen precies liggen en hoe je jezelf beter kan gaan aanvoelen. Op die manier brengen we je opnieuw in balans, leren we je in je eigen kracht te staan en je eigen imperfecties te omarmen en ligt de weg open voor verbinding en vertrouwen op je eigen intuïtie.

Ook nieuwsgierig geworden naar sjamanisme en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan zeker eens een kijkje in het programma van onze themareis Soul Intuition en misschien mogen we je binnenkort wel verwelkomen.